Országos vizsgaelnöki és Országos szakértői névjegyzék kezelése,

szakértői/vizsgaelnöki felület

felhasználói leírása

v 2.1

2010.március 16.

Tartalomjegyzék


Tartalomjegyzék. 2

1.      Bevezetés. 3

2.      Szakértői/vizsgaelnöki felület kezelési leírása. 3

2.1         Bejelentkezés. 3

2.2         Regisztráció. 4

2.3         Elfelejtett jelszó. 5

2.4         Személyes adatok. 6

2.4.1             Személyes adatok módosítása. 7

2.4.2             Tanfolyam bejelentés indítása. 8

2.5         Dokumentumok kezelése. 9

2.5.1             Jegyzékre kerülési kérelem (bejelentés, pályáztatás típusú) 11

2.5.2             Szakterület/szakirány, vizsgaterület módosító kérelem... 14

2.5.3             Meghosszabbító kérelem... 14

2.5.4             Igazolás újranyomtatásának kérése. 14

2.5.5             Jegyzékről való törlés kérése. 15

2.6         Kérelmek megtekintése. 15

2.7         Értesítések. 17

2.8         Elvégzett munkák. 19

2.9         Jelszócsere. 20

2.10       Letöltések. 20

2.11       Kilépés. 20


 

1.                Bevezetés

A szakértők/vizsgaelnökök kérelmei alapján, a rendszer olyan jegyzéket tart karban, amely megtekinthető egy publikus, mindenki számára nyilvános címen. A publikus lista két részre oszlik, egy vizsgaelnöki és egy szakértői jegyzékre. A jegyzékek összeállítása az Oktatási Hivatal által kiadott, érvényes igazolások/igazolványok alapján történt és folyamatosan frissül.

Egy-egy szakértőt/vizsgaelnököt kiválasztva, bővebb információt is kaphat, a szakértők esetében pedig elektronikusan szakértői felkérés is küldhető.

2.                Szakértői/vizsgaelnöki felület kezelési leírása

Ha a névjegyzékre kíván jelentkezni vagy már meglévő adatait szeretné megtekinteni, esetleg módosítani a „JELENTEKEZÉS-BEJELENKEZÉS” ikont kell választania.

A szakértői számára a rendszeren belül a következő műveletek végezhetők el:

·         regisztrálás

·         bejelentkezés

·         jelszó emlékeztető kérés

·         személyes adatok módosítása

·         kérelem benyújtása

·         beadott kérelmek adatainak megtekintése

·         rendszerüzenetek megtekintése

·         teljesített felkérések regisztrálása

·         dokumentumok letöltése/online információk elérése

A szakértői felület segítségével kezelhetők a felhasználói adatok, adminisztrálhatók/nyomon követhetők a papíron és elektronikusan beadott névjegyzékre kerülési, módosítási/kiegészítési, igazolás pótlási, törlési kérelmek.

2.1                     Bejelentkezés

A Bejelentkezés feltétele, hogy az adott felhasználó rendelkezzen érvényes Azonosító névvel és jelszóval.

1.       Ha Ön már szerepel a névjegyzéken: az Oktatási Hivatal postai úton értesítést küld az azonosítóról és jelszóról. Az értesítés postázása folyamatos, kérjük türelmét, ne regisztráljon újra! Az Azonosító és a Jelszó mezők kitöltése után válassza a Belépés gombot. Érvényes adatok és megfelelő jogosultság esetén megjelenik a főképernyő, és elérhetővé válnak a rendszer további funkciói.


2.       Ha Ön szeretne felkerülni a névjegyzékre kérjük regisztráljon!

2.2                    Regisztráció

A regisztrációhoz válasszon tetszőleges azonosítót és jelszót, majd töltse ki értelemszerűen az adatlapot!

Figyelem! E-mail cím megadása kötelező!


Mezőmagyarázat, kitöltési tippek:

Megnevezés

Leírás

Azonosító

A rögzített felhasználó egyedi azonosítója. Ezt az azonosítót fogja használni a rendszerbe való belépéshez.

Jelszó

A szakértői felület eléréséhez szükséges jelszó. 

Jelszó ellenőrzés

Itt meg kell ismételni a megadott jelszót ellenőrzés céljából.

Születési dátum

A mező melletti naptár ikon segítségével kiválasztható a dátum.

Telefonszám, értesítési cím publikus jelölőnégyzet

Amennyiben aktiválja a jelölőnégyzeteket, a publikus oldalra kikerülő szakértő adatai láthatóvá válnak. Megjegyzés: e-mail cím megadása kötelező és az megjelenik a publikus felületen. Ha kikapcsolja a mezőt a telefon adatai lekerülnek a publikus felületről. (telefonszám és értesítési cím publikálására csak a szakértők esetében van lehetőség, vizsgaelnökök esetében ez nem nyilvános.)

Település és megye

Ha kitölti a település nevét, a megye automatikusan töltődik

Értesítési cím

Az „Ugyanaz mint a lakcím” linkre kattintva átmásolódnak a lakcím adatok.

Számlázási adatok

Az „Ugyanaz mint a lakcím” linkre kattintva átmásolódnak a lakcím adatok. Az „Ugyanaz mint a munkahely” linkre kattintva átmásolódnak a munkahelyi adatok.

Ha kitöltötte az űrlapot a mentéshez válassza a Regisztráció gombot. A rendszer ekkor visszaugrik a Bejelentkező képernyőre, és az azonosító, jelszó segítségével beléphet a szakértői felületre.

2.3                    Elfelejtett jelszó

Ha a felhasználó elfelejtette jelszavát, de már rendelkezik azonosítóval, válassza a Bejelentkezés képernyő Elfelejtett jelszó linkjét. A jelszó emlékeztető feltétele, hogy a felhasználó a személyes adatai között rendelkezzen érvényes e-mail címmel. Amennyiben nem rendelkezik ilyennel, keresse az Oktatási Hivatalt és adja meg e-mail címét.

A felugró panelen az Azonosító kitöltése után válassza a Jelszó generálása menüpontot. A rendszer, a személyes adatoknál megadott e-mail címre kiküldi az új jelszót, amit a következő belépéskor változtasson meg!


Sikeres bejelentkezést követően az alábbi lehetőségek közül választhat:

2.4                    Személyes adatok

A bejelentkezés után a rendszer a Személyes adatok menüpontra (Felhasználó adatai) lép:

A Személyes adatok panelen megtekintheti az összes rendszerben rögzített személyes adatát, tanfolyam, szakképzettség adatait, igazolás adatait, valamint innen indíthat adatmódosítást és kérelem feladást is elektronikusan.


 

2.4.1         Személyes adatok módosítása

Az adatok módosításához válassza a Személyes adatok menü Adatok módosítása gombját.

A felugró panelen átírhatók a már rögzített adatok, felvehető újabb végzettség/szakképzettség, valamint elindítható a tanfolyam bejelentés kérelem is.

Új Végzettség/szakképzettség megadásához, töltse ki az alábbi panel adatait, majd válassza a Hozzáad gombot


Az új végzettség/szakképzettség adatok megjelennek a Végzettség/szakképzettség táblázat felett:

A Végzettség/szakképzettség adatainak törléséhez kattintson a megfelelő sorban lévő  ikonra. Ekkor az adatok visszaíródnak a kitöltő táblázatba, ahonnan a Mezők törlése gombbal törölhetők, vagy átírás után a Hozzáad gombbal újra felvehetők.

A módosított adatok rögzítéséhez válassza az Adatok mentése gombot. A panel Vissza gombját választva a rendszer a Felhasználói adatok menüpontra lép. Ha a visszalépés előtt nem mentette el az adatokat, akkor a végrehajtott módosítások elvesznek.

2.4.2        Tanfolyam bejelentés indítása

Új tanfolyam bejelentéshez kattintson a Személyes adatok/Adatok módosítása gombjára. Válasszon a tanfolyam bejelentés módjai közül:

-          Oktatóként

-          Hallgatóként

-          OH konzultáció

Kattintson megfelelő gombra az adat beviteléhez.

Hallgatóként:


Oktatóként:

OH konzultáció:

Az adatok kitöltése után válassza a Küldés gombot. Sikeres küldés esetén a bejelentett tanfolyam megjelenik az Oktatási Hivatal rendszerében, leellenőrizheti a Kérelmek menüpont alatt. Amennyiben az Oktatási Hivatal jóváhagyta a bejelentést, a tanfolyam adatok felkerülnek a felhasználó személyes adatai közé. A jóváhagyott tanfolyamokat a felhasználói adatoknál a tanfolyam mellett megjelenő   ikonnal lehet törölni.

 

2.5                    Dokumentumok kezelése

A rendszer lehetőséget biztosít az Ön számára, hogy dokumentumait feltöltse.

Az elektronikusan tárolt dokumentumok a kérelem indításakor csatolhatók az adott kérelemhez elektronikus formában.  A dokumentumok rögzítéséhez kattintson a Feltöltött dokumentumok menüre!

A felugró panelen válassza ki a dokumentum témáját, pl. Erkölcsi bizonyítvány, majd kattintson az Új  hozzáadása gombra.

Adjon nevet a dokumentumnak, majd a Tallózás gombbal válassza ki a számítógépéről, és a Hozzáad gombbal csatolja a rendszerhez. Egy-egy dokumentum csoporthoz, több dokumentumot is csatolhat.


Amennyiben a dokumentum típusa megengedi pl. Publikáció, a rendszer lehetőséget ad a dokumentum publikálásának engedélyezésére. Dokumentumok publikálása vizsgaelnöki névjegyzéken nem csak a szakértői névjegyzéken lehetséges az engedélyeztetés típusú kérelem elbírálása után. Ha a kérelmet pozitívan bírálták el, akkor van lehetőség a kérelemhez csatolt dokumentumot a Publikálás gombbal nyilvánossá tenni. A Publikálás/Visszavonás gombok csak azoknál a dokumentumoknál láthatók, amelyeket korábban a kérelemhez kapcsolt, és az Oktatási Hivatal engedélyezett.

A Visszavonás gombra kattintva a dokumentum levehető a publikus felületről, de nem módosítható.

2.5.1         Jegyzékre kerülési kérelem (bejelentés, pályáztatás típusú)

Figyelem! Mielőtt a jegyzékre kerülési kérelmét kitöltené, javasoljuk, töltse fel elektronikus dokumentumait (ld.2.5. pont)A jegyzékre kerülési kérelem indítása a szakértők és vizsgaelnökök tekintetében hasonlóképpen kezelendő azzal különbséggel, hogy a kétféle névjegyzéken eltér a kötelező/lehetséges csatolások listája, illetve a kérelem típusa.

A kérelem indításához lépjen a Személyes adatok megtekintése menüpontra. A lap alján válassza ki a Jegyzékre kerülés kérése menüpontot a megfelelő névjegyzéken. A menüpont csak akkor választható ki, ha Ön még nem szerepel az adott névjegyzéken.


Válassza ki a szakterület/szakirányt vagy vizsgaterületet, és kattintson a Hozzáad gombra. Ekkor a kiválasztott szakterület/szakirány megjelenik a panel jobb oldalán.

A rendszer a rögzített szakterület/szakirányok, vizsgaterületek megadásával egy időben kiszámítja a fizetendő Bírálati díjat. A szakirány/vizsgaterület mellett látható Töröl gombbal törölhető a kérelemről a szakterület/szakirány, illetve vizsgaterület. A felületen kitölthető a befizetett bírálati díj összege és a befizetés dátuma mező, amennyiben megtörtént a bírálati díj befizetése.

Ha a felhasználó rendelkezik elektronikus dokumentummal, akkor a feltöltött dokumentumok ikonra kattintva dokumentumait pl. Erkölcsi bizonyítvány rögzítheti a rendszerben (ld.2.5 pont). Ha már rögzítette, megjelenik a kérelem feladás panelen a csatolások között, és csatolhatóvá válik.

A feltöltött dokumentum megtekintéséhez válassza a  ikont. A kérelemhez csatolja a dokumentumot, a csatolni jelölőnégyzet bekattintásával.

Adat kitöltés után válassza a Kérelem feladása gombot, ekkor a rendszer a kérelmet elküldi az Oktatási Hivatal felé. Ha a kérelmet mégse kívánja elküldeni a Vissza gombra kattintva, a felhasználói adatok panelre lép a kitöltött kérelem mentése nélkül.

Feladáskor, ha a befizetet bírálati díj és a befizetendő díj összege eltér, a rendszer figyelmezteti a felhasználót, de feladható a kérelem:

Figyelem! Az Oktatási Hivatal a kérelmét abban az esetben tudja elfogadni, ha a kalkulált összegről befizetés igazolását csatolja, vagy a következő munkanap eljuttatja hivatalunkba.

Amennyiben módosítaná az összeget, vagy mégsem kívánja feladni azt, válassza a Mégsem gombot. Amennyiben az OK gombot választja, a rendszer feladja a kérelmet.

 

Az Átváltás engedélyeztetési kérelemre menüpont adatlapjának kitöltése megegyező a bejelentés típusú kérelem feladásával.


 

2.5.2        Szakterület/szakirány, vizsgaterület módosító kérelem

Szakterület/szakirány, illetve vizsgaterület módosító kérelem mindkét névjegyzéken indítható. Itt van lehetőség a szakértőhöz/vizsgaelnökhöz újabb szakterület/szakirányt vagy vizsgaterületet felvenni és/vagy törölni. (Ld. 2.5.1pont)

2.5.3        Meghosszabbító kérelem

A Meghosszabbító kérelem csak a vizsgaelnöki névjegyzéken indítható, és csak abban az esetben, ha a vizsgaelnök már rendelkezik érvényes igazolással, és az még érvényes. A meghosszabbítás mindig 5 évre szól.

Lépjen be a szakértő/felhasználó adatok megtekintése menüpontra. Válasszuk ki a Meghosszabbítás kérése menüpontot a vizsgaelnöki igazolás adatok alatt.

A meghosszabbítás kérése gombot kiválasztva a rendszer kalkulálja a hosszabbítás igazgatási díját. Feladáskor, ha a befizetet bírálati díj és a befizetendő díj összege eltér, a rendszer figyelmezteti a felhasználót, de feladható a kérelem:

Figyelem! Az Oktatási Hivatal a kérelmét abban az esetben tudja elfogadni, ha a kalkulált összegről befizetés igazolását csatolja, vagy a következő munkanap eljuttatja hivatalunkba.

Amennyiben módosítaná az összeget, vagy mégsem kívánja feladni azt, válassza a Mégsem gombot. Amennyiben az OK gombot választja, a rendszer feladja kérelmet, és ez visszajelzéssel nyugtázza azt.

2.5.4        Igazolás újranyomtatásának kérése

Abban az esetben, amennyiben a szakértő/vizsgaelnök igényli, lehetőség van az érvényes igazolásának újra nyomtatására mind a szakértői, mind a vizsgaelnöki névjegyzéken.

Lépjen a Szakértő/felhasználó adatok megtekintése menüpontra. Válassza ki az Igazolás Újranyomtatásának kérése gombot a megfelelő névjegyzék igazolás adatai alatt. A menüpont csak olyan vizsgaelnöknél/szakértőnél választható ki, aki rendelkezik érvényes igazolással.

A rendszer kiszámítja a fizetendő Bírálati díjat. Feladáskor, ha a befizetet bírálati díj és a befizetendő díj összege eltér, a rendszer figyelmezteti a felhasználót, de feladható a kérelem:

Figyelem! Az Oktatási Hivatal a kérelmét abban az esetben tudja elfogadni, ha a kalkulált összegről befizetés igazolását csatolja, vagy a következő munkanap eljuttatja hivatalunkba.


Amennyiben módosítaná az összeget, vagy mégsem kívánja feladni azt, válassza a Mégsem gombot. Amennyiben az OK gombot választja, a rendszer feladja kérelmet, és ez visszajelzéssel nyugtázza azt.

2.5.5        Jegyzékről való törlés kérése

A szakértő/vizsgaelnök kérésére, vagy az Oktatási Hivatal döntése alapján lehetőség van szakértőt/vizsgaelnököt törölni a névjegyzékről. Ebben az esetben a felhasználó továbbra is hozzáfér a névjegyzékhez, de nem fog szerepelni a publikus felületen a szakértők/vizsgaelnökök között.

Lépjen be a Szakértő/felhasználó adatok megtekintése panelre. Válassza ki az Jegyzékről való törlés kérése menüpontot a megfelelő névjegyzék igazolás adatai alatt. A menüpont csak olyan vizsgaelnöknél/szakértőnél választható ki, aki rendelkezik érvényes igazolással.

A törlés kérése gombot kiválasztva a rendszer, felajánlja a kérelem feladási lehetőséget.

2.6                    Kérelmek megtekintése

A kérelmek megtekintése funkció  segítségével tájékozódhat arról, hogy milyen kérelmeket adott be elektronikusan.

A Kérelmek főmenüre kattintva tekintheti meg a névjegyzéken feladott kérelmeit.


Mezőmagyarázat:

Megnevezés

Leírás

Kérelem típus/típus

A beadott kérelem típusa:

-          jegyzékre kerülési kérelem

-          jegyzékre kerülési kérelem (engedélyezéssel)

-          meghosszabbítási kérelem

-          törlési kérelem

-          szakterület/szakirány módosítási kérelem

-          igazoláspótlási kérelem

-          elvégzett tanfolyam bejelentési kérelme

Névjegyzék típus

Az adott kérelem mely névjegyzékhez kapcsolódik

Név

A szakértő vezeték neve

Feladás

A kérelem feladás dátuma

Iktatószám

A kérelem iktatószáma

A felületen a listát az alábbi mezők alapján szűkítheti:

Megnevezés

Leírás

Névjegyzék típusa

Legördülő mezőből választható két érték:

-          országos szakértői névjegyzék

országos vizsgaelnöki névjegyzék

Kérelem típusa

Legördülő mezőből választható ki:

-          jegyzékre kerülési kérelem

-          jegyzékre kerülési kérelem (engedélyezéssel)

-          meghosszabbítási kérelem

-          törlési kérelem

-          szakterület/szakirány módosítási kérelem

-          igazoláspótlási kérelem

-          elvégzett tanfolyam bejelentési kérelme

Iktatószám

A kérelem iktatószáma

Név

A szakértő neve

Kérelem feladásának dátuma

Dátum mezők segítségével megadhat intervallumot is, pl. 2009.03.11-2009.04.12 között feladott kérelmekre szűkít, vagy ha csak egy dátumot ad meg, pl. 2009.03.11-től akkor a március 11. után feladott összes kérelmet listázza a rendszer, ha pedig a végdátumot tölti ki, akkor az összes kérelmet listázza, ami addig az időpontig érkezett be.

A lista szűkítéséhez töltse ki a keresés táblázatban az adatokat, majd válassza a Keresés gombot. A keresésnél egyszerre több feltétel is megadható, és nem veszi figyelembe a nagy és kisbetűk megadását.

A keresés hatására a találati lista az eredménynek megfelelően leszűkül, és a tábla jobb felső sarkában jelzi a találati számot/összes adatszámot.

A mezők fejlécére kattintva ebben az esetben is sorba rendezhetők az adatok a mezők tartalma alapján, valamint ha több kérelem tartozik a felhasználóhoz, akkor a megjelenő oldalszámok segítségével lapozhatóvá válnak az adatok.


A kérelem sorában lévő   ikonra kattintva megtekinthetők a kérelem részletei (Alapadatok, csatolások)

2.7                    Értesítések

Az értesítések menüpont alatt van lehetőség megtekinteni a rendszerüzeneteket, illetve a publikus felületről a szakértő számára küldött felkéréseket. Amennyiben egy szakértőnek értesítése érkezik, a rendszer e-mailben is üzenetet küld számára.

A felhasználó az alábbi esetekben kaphat értesítést:

-          Hiánypótlási végzése érkezett a kérelmével kapcsolatosan

-          Ha törölték a névjegyzékről

-          Ha felkérése érkezett

-          Ha lejár az igazolása, és hosszabbítás szükséges


Az Értesítések megtekintéséhez kattintson az Értesítések menüpontra

Az értesítések között lehetőség van Tárgy és Küldési dátum alapján keresni. Töltse ki a mezőket, majd válassza a Keresés gombot.

A rendszer a feltételek alapján szűkíti a találati listát.

A részletek megtekintéséhez válassza az adott üzenet  ikonját.

Az üzenetek alatti oldalszámokra kattintva lapozhat az értesítések között. A táblázat fejlécére kattintva pedig sorba rendezheti az üzeneteket pl. dátum alapján.


 

2.8                    Elvégzett munkák

A szakértő/vizsgaelnök az elvégzett munkák menüpont alatt tudja saját munkáit a rendszerben rögzíteni.

Az adatbevitelhez válassza az Elvégzett munkák menüpontot

Az elvégzett munkák panelen is van lehetőség keresésre Megbízó, Megye, Település és teljesítés időpontja alapján. Töltse ki a kereső mezőket, majd válassza a Keresés gombot.

Az elvégzett munkák fejlécére kattintva, a mezők alapján (pl. Helyszín) sorba rendezhetők az elvégzett feladatok.

Új elvégzett munka rögzítéséhez kattintson az Új felvétele gombra.


Töltse ki a felugró panel adatait, majd válassza a Mentés gombot. Ha mégsem szeretné menteni a módosítást, akkor kattintson a Mégsem gombra.

Az elmentett változtatás megjelenik az elvégzett munkák listájában.

Ha módosítaná az elvégzett munkák adatait kattintson az elvégzett munka  ikonjára

Változtasson az adatokon, majd válassza a  ikont a mentéshez. Ha mégsem szeretné menteni a módosításokat, akkor válassza a ikont.

Ha pedig az egész elvégzett munkát törölné, kattintson az elvégzett munkák panelen a munka sorában lévő  ikonra.

2.9                    Jelszócsere

Amennyiben megváltoztatná a rendszerhez való hozzáférés jelszavát, kattintson a Jelszócsere főmenüre.

Adja meg a jelenlegi jelszavát, majd az új jelszót kétszer és válassza a Jelszó módosítás gombot. A következő belépésnél már az új jelszó lesz érvényben.

2.10                Letöltések

A Letöltések menüpont alatt találja az Oktatási Hivatal által közzétett formanyomtatványok linkjeit. Kattintson a formanyomtatványra a megtekintéshez, kinyomtatáshoz.

2.11                 Kilépés

A rendszerből való kilépéshez kattintson a fejléc Kijelentkezés linkjére. A kilépést a rendszer egy sikeres kilépés üzenettel nyugtázza.